Головна » 2015 » Вересень » 26 » 30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек
12:13
30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

Всеукраїнський день бібліотек відзначається в Україні з 1998 року, коли президент Леонід Кучма підписав відповідний указ, взявши до уваги "великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, а також з урахуванням необхідності подальшого підвищення їх ролі в житті суспільства".

Професійне свято представників бібліотечної громадськості відзначається щорічно 30 вересня. Центральні органи виконавчої влади, обласні та міські державні адміністрації традиційно забезпечують проведення в рамках Всеукраїнського дня бібліотек заходів, спрямованих на підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті українців. Також увага приділяється проблемам розвитку бібліотечної справи.

Перші публічні бібліотеки в Україні виникли при Києво-Могилянській академії, Львівському (1608), Харківському (1805), Новоросійському (Одеса, 1817), Київському (1834) університетах. Міські публічні бібліотеки з'явилися пізніше - в Одесі в 1823 році, у Києві та Харкові в 1829-му.

Сьогодні в Україні налічується близько 20 тис. Масових універсальних бібліотек. Бібліотечний фонд становить близько 350 тис. Примірників. Існуюча мережа публічних бібліотек включає: бібліотеки загальнодоступні, спеціалізовані бібліотеки для дітей та юнацтва, бібліотеки при університетах, вузах, школах, наукові бібліотеки (включаючи спеціалізовані медичні, сільськогосподарські технічні бібліотеки), бібліотеки для інвалідів тощо Міністерство культури і туризму України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює загальне управління мережею бібліотек.

Провідними державними культурними, освітніми та науково-інформаційними закладами країни є розташовані в столиці Національна парламентська бібліотека України та Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського. Перша створена в березня 1866 як Київська російська публічна за розпорядженням царського уряду. Вона існувала в основному за рахунок пожертвувань меценатів. Найбільшими книжковими дарами за її історію стали колекції: В.Юзефовіча, високопоставленого петербурзького чиновника (+5812 видання), І.Лучицького, історика, професора Київського університету (4000 видань), юриста П.Тулуба (4000 видань), О.Беретті, онука знаменитого академіка архітектури В.Беретті (4000 видань).

Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського заснована в серпні 1918 року. Сьогодні обсяг її фондів - близько 15 млн. Одиниць. Це унікальне зібрання джерел інформації, включаючи книги, журнали, продовжувані видання, карти, ноти, образотворчі матеріали, рукописи, стародруки, газети, документи на нетрадиційних носіях інформації. Бібліотека має найповніше в державі зібрання пам'яток слов'янської писемності та рукописних книг, архіви та книжкові колекції видатних діячів української й світової науки і культури.

У 1995 році створена Українська бібліотечна асоціація - громадська організація, що представляє професійне середовище бібліотекарів України. Має 31 регіональне і галузеве представництво. У 1996 році вона розробила Кодекс етики бібліотекарів, підтримує інтернет-портал "Світ українських бібліотек".

Переглядів: 613 | Додав: kniga | Теги: день бібліотекаря, 30 вересня, Всеукраїнський день бібліотек
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: